Šipurak

Šipurak

  • smrznut
  • suv

Opis

Šipak, mogranj ili nar (lat. Punica granatum) je grm ili malo drvo (5-8 metara visoko) koje uspeva u krajevima s toplijom klimom. Šipak je polulistopadna biljka, tj. za vreme blažih zima će zadržati deo svojih listova, dok će za vreme oštrijih zima izgubiti sve listove. Biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama, tlo vodopropusno, jer biljka ne voli mnogo vlage. Cvetovi su zvonoliki, a plod veličine jabuke je žućkasto-crvene boje. Kora ploda je kožasta i ne jede se. Unutar ploda nalaze se jestive, slatke i sočne semenke koje imaju po jednu ovalnu košpicu. Koristi se za izradu želea i sokova.

Nutritivni sastav:

Plod šipka sadrži značajan postotak voćnog šećera – 22%, belančevina 3,6% i masti 0,7%. Posebno je bogat vitaminom C – 1700 mg/100 g i on se kod šipka prilikom kuvanja ne uništava kao kod drugih čajeva. Zadržava se i nakon više sati stajanja. Zatim sadrži vitamine B1, B2, naicin i karotene (provitamin A), vitamin E.[1]

Vrlo je značajan i sadržaj mineralnih tvari, naročito kalijuma. Odlikuje se i bogatim sadržajem gvožđa, magnezijuma, fosfora i sumpora, zatim sadrži flavonide, tanin, voćne kiseline i pektine 25%.

Seme šipka sadrži tragove vitamina C, dekstrin, vanilin, voćne kiseline i oko 9% ulja. U ulju dobivenom iz klice nalazi se 47 mg alfa i beta tokoferola (vitamina E) na 100 grama.